godba_domale_in_kvartopirci_studenec2022-5.jpg

Slavnostni koncert ob 140-letnici Godbe Domžale

 

SRČNI MOZAIK

Gosta Raiven in Slovenski oktet

petek, 31. maj, ob 20.30

Poletno gledališče Studenec

Cena vstopnice | otroci do 14. leta 10 € | odrasli 15 €

Prevzem vstopnice |
Na blagajni Poletnega gledališča Studenec na dan prireditve od 19. ure dalje.

Godba Domžale deluje že od leta 1884 in vse od tedaj aktivno in nepretrgano sooblikuje živahen glasbeno-kulturni utrip Občine Domžale. Danes Godba Domžale, ki jo od leta 2021 vodi Gregor Vidmar, sodi v sam vrh ljubiteljskih pihalnih orkestrov.
Ob letošnji 140-letnici Godba Domžale pripravlja vrsto aktivnosti, ki potekajo vse leto. Tu so tematski Srčni pogovori v Slamnikarskem muzeju Domžale, tradicionalna prvomajska budnica, za njo pa Slavnostna akademija, na kateri bodo članice in člani prejeli zahvalo za predanost. Vrhunec praznovanja bo Slavnostni koncert, praznovanje pa se bo zaključilo 1. junija z dogodkom Pozdrav iz Domžal, kjer se bo godbena tradicija povezala z domžalsko slamnikarsko tradicijo. Od sredine maja naprej bo v Slamnikarskem muzeju na ogled razstava, izšel pa je že godbeni časopis, razglednice in še bi lahko naštevali.
Praznični koncert Srčni mozaik z Raiven in Slovenskim oktetom bo skušal v poslušalcih ustvariti izvirno glasbeno izkušnjo, ki nagovarja tako ljubitelje sodobnejše glasbene interpretacije kot nekoliko bolj tradicionalno naravnan okus. Orkester bo izvedel bogat glasbeni program, ki združuje različne teme in stile, izzove raznovrstna čustva, poslušalcem pa bo omogočil potovanje skozi čas in prostor. Največja pozornost v programu bo preplet ohranjanja bogate slovenske kulturne dediščine ter spodbujanja kreativnosti in eksperimentiranja v glasbenem svetu. Z združitvijo ljudskih pesmi in novitet se bo tako ustvarila smiselna povezava.

Raiven je glasbena alkimistka, ki združuje svetova popa in opere. Svojo umetniško vsestranskost izkazuje kot mezzosopranistka, avtorica besedil in glasbe ter harfistka.
Debi na slovenskem glasbenem prizorišču je doživela z izdajo singla Jadra leta 2014 iz prvenca Magenta, za katerega je prejela zlato piščal, slovensko strokovno glasbeno nagrado. Svojo glasbeno evolucijo je poudarila z nastopi na slovenskem izboru za pesem Evrovizije (EMA) s skladbami Črno bel, Zažarim in KAOS. Leta 2021 je na festivalu Popevka zmagala s pesmijo Volkovi. Raiven se je na albumu Sirene spogledovala z elektro-operno sfero. Izšel je 17. februarja 2024, na njem pa je skladba za evrovizijski oder Veronika.
Vsestranska umetnica je po končanem šolanju na Konservatoriju Maribor in nadaljevanju na Akademiji za glasbo, za magisterij prejela Prešernovo nagrado. V SNG Opera in balet Ljubljana je debitirala v opereti Orfej v peklu. V letu 2024 je odpela naslovno vlogo v tango operi Maria de Buenos Aires.
Od oktobra 2020 študira psihoanalizo na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani, kar potrjuje njeno stalno strast do učenja in osebnega razvoja.

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe.
Posebno skrb oktet namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, ponese pa jo tudi med rojake in ljubitelje petja po svetu.
V vseh teh letih je odličnost sestava vzdrževalo in usmerjalo pet umetniških vodij, od leta 2008 pa je njegov umetniški vodja Jože Vidic, prvak SNG Opera in balet Ljubljana.
Za svoje delovanje je bil Oktet dvakrat nagrajen s Prešernovo nagrado, z nagrado Društva slovenskih skladateljev, Drabosnjakovo nagrado, nagrado Orlanda di Lassa, z velikim zlatim znakom svobode Republike Slovenije in s častnim priznanjem Svetovnega slovenskega kongresa. 70 letnico okteta je ansambel proslavil z izdajo nove zgoščenke ljudskih pesmi Druməlca.