Domača gledališka predstava
Komedija

ČEVLJAR BARON

Avtor: Rudolf Hahn
Priredba in režija Alojz Stražar

Skladatelj in glasbeni producent: Slavko Avsenik ml.

Vse predstave so ob 21. uri
PREMIERA - petek, 19. julij
20., 25., 26., 27. in 28. julij / 8., 9., 10. in 11. avgust

Poletno gledališče Studenec

Cena vstopnice | otroci do 14. leta 20 € | odrasli 25 €
v četrtek in nedeljo je 2 € popusta na vstopnico

Prevzem vstopnice
Na blagajni Poletnega gledališča Studenec na dan prireditve od 19.30 dalje.

Avtor gledališke predstave s petjem Čevljar Baron Rudolf Hahn je komedijo napisal v nemškem jeziku. Besedilo je prevedel Jakob Alešovec – pisatelj, dramatik, satirik in novinar. Tudi Jakob Alešovec, rojen v Skaručni pri Ljubljani, bi moral opravljati čevljarski poklic na željo svojih staršev, a mu je ob pomoči dobrotnikov uspelo zaključiti ljudsko šolo v Kamniku in nadaljevati šolanje v Ljubljani. Besedilo komedije z glasbenimi vložki za soliste in zbor mi je v roke prišlo pred četrt stoletja. Predstava se mi je zdela zanimiva in primerna za izvedbo na našem odru. Uprizoritev je bila uspešna, zato ni naključje, da ponovno prihaja na 24. Poletni kulturni festival Studenec. S priredbo besedila in prepesnitvami ter z večinoma drugimi igralci in pevci bo predstava zaživela na novo po igralski, pevski in glasbeni strani, saj se je pod glasbo tokrat podpisal Slavko Avsenik ml.   

Zgodba se odvija ob koncu 18. stoletja, ko so baroni še posedovali gradove in graščine. Z nekaj nostalgije po malih čevljarskih delavnicah s prijetnim vonjem po boksu in smoli bo mnoge obiskovalce spomin pripeljal v mladostne dni – na sicer težje, pa vendar lepe čase. Pred 26 leti, v času naše prve uprizoritve, je bilo še kar nekaj čevljarskih delavnic na deželi in v mestih, danes pa je le tu in tam, večinoma v trgovskih centrih, kakšna mini delavnica za manjša popravila.

Avtorjev namen ob ustvarjanju te komične predstave prav gotovo ni bil le povzdigovati in častiti čevljarski poklic. Z veseloigro je želel opozoriti na velike razlike med ljudmi v tistem času. Na eni strani bogastvo in razkošje, na drugi strani pa siromašni ljudje, ki so se trudili za preživetje, a bili bolj srčni in pošteni. Komedija s petjem in plesom je po idejni zasnovi avtorja zelo blizu Linhartovi komediji »Ta veseli dan ali Matiček se ženi«. V predstavi se srečujeta dva družbena sloja: obrtniško-meščanski in vzvišeni plemiški. Nace – čevljar baron – mirno prepusti baronstvo drugemu in se s svojimi drugačnimi vrednotami posveti čevljarski obrti in poštenemu delu ter ljubezni svoje Maričke, ki jo srčno ljubi.

Vse ostalo, kar sodi k dobri predstavi – nepredvidljivi zapleti in razplet, glasba, ples in smeh, pa vam razkrijemo na premieri in vseh ponovitvah.

Lojze Stražar