01-zbor-slovenske-filharmonije.jpg

Koncert

ZBOR SLOVENSKE FILHARMONIJE

petek, 15. september 2023, ob 19. uri

Cerkev sv. Lenarta na Krtini

Prost vstop. Ohranjamo lepo navado darovanja prostovoljnih prispevkov.

Začetek organiziranega zborovskega udejstvovanja na Slovenskem je mogoče poiskati v delovanju predhodnic Slovenske filharmonije – tako vemo, da si je s svojim lastnim vokalnim sestavom pri koncertih pomagala že Filharmonična družba od konca 18. stoletja naprej. V 19. stoletju, v času močnih narodnostnih teženj, je svoj zbor formirala osrednja slovenska glasbena organizacija Glasbena matica, katere člani so z uspehom nastopali že tudi v tujini. Po drugi svetovni vojni in razpustitvi Glasbene matice in njenega zbora je zbor ponovno zaživel v naročju Slovenske filharmonije. Leta 1976 se je ta profesionalna tradicija za nekaj časa prekinila. Leta 1991 je bil kot društvo posebnega družbenega pomena na novo ustanovljen profesionalni sestav Slovenski komorni zbor, ki od leta 1998 deluje pod okriljem Slovenske filharmonije.
Zbor je kar dve desetletji vodil Mirko Cuderman, od leta 2012 do danes so se kot umetniški vodje zvrstili Martina Batič, Borut Smrekar in Gregor Klančič. Poleg najvidnejših slovenskih dirigentov so zbor vodili tudi številni ugledni mednarodni umetniki, kot so Eric Ericson, Tõnu Kaljuste, Grete Pedersen, Kaspars Putniņš, Günther Theuring in Stephen Layton. Zbor pripravlja abonmajske serije koncertov, na katerih izvaja »a cappella« in vokalno-instrumentalno glasbo, ter redno sodeluje pri izvedbi vokalno-instrumentalnih del z Orkestrom Slovenske filharmonije. Kot edini profesionalni koncertni vokalni sestav v Sloveniji se v veliki meri posveča ohranjanju domače glasbene dediščine. Od leta 2016 je Zbor Slovenske filharmonije član Evropskega združenja profesionalnih pevskih zborov Tenso.
Gregor Pompe

Zborovodja in organist Gregor Klančič je začel glasbeno izobraževanje na Glasbeni šoli Nova Gorica in na Orglarski šoli v Novi Gorici. Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral na Oddelku za glasbeno pedagogiko in cerkveno glasbo. Med leti 1999 in 2004 je vodil Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, s katerim se je večkrat uspešno udeležil zborovskega tekmovanja v Mariboru ter posnel zgoščenko ob 50-letnici zbora. Vodil je več različnih zborov po Sloveniji. Je vodja glasbene dejavnosti na Nadškofiji Ljubljana in tudi ravnatelj in predavatelj na Orglarski šoli v Ljubljani. Kot organist nastopa po Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji, Franciji in Nemčiji. Nastopal je z Orkestrom Slovenske filharmonije, s številnimi vokalnimi solisti, instrumentalisti in zbori. Od leta 1993 do 2012 je bil član Slovenskega komornega zbora – sedaj Zbora Slovenske filharmonije, od 2004 do 2012 je opravljal delo asistenta zborovodje Zbora Slovenske filharmonije, s katerim je imel tudi več samostojnih koncertov. V letu 2018 je bil pomočnik direktorice Slovenske filharmonije za področje zbora in umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije, maja 2020 je ponovno prevzel to funkcijo.

Ob zaključku 23. Kulturnega poletnega festivala Studenec bo spregovoril gledališki igralec Tone Kuntner.