01-martin-krpan.jpg

Dobrodelni koncert Radia Ognjišče - zbiramo za šolske torbe

SREČANJE z MARTINOM KRPANOM in POLICIJSKIM ORKESTROM

namenjen otrokom in mladini ob začetku šolskega leta

sobota, 2. september 2023, ob 17. uri

Poletno gledališče Studenec

Cena vstopnice | odrasli 10 € | predšolski otroci 5 €

 

Prevzem vstopnice |
Z računom v Poletnem gledališču Studenec na dan prireditve od 16. ure dalje.

V Poletno gledališče Studenec se vrača Martin Krpan. Prihaja v spremstvu Radia Ognjišče in Policijskega orkestra, ki letos praznuje 75 let. Koncert, katerega osrednja točka bo prav glasbena in dramska upodobitev Levstikovega junaka, pripravljajo v pozdrav novemu šolskemu in veroučnemu letu – da bi otroci spoznali kako prav se je vztrajno boriti za svoj cilj, pomagati soljudem v stiski in smelo gledati v prihodnost. Biti Martin Krpan današnjih dni!
Otroci in mlade družine, ki jim bo namenjeno to lepo srečanje s Policijskim orkestrom, bodo slišali nekaj glasbenih slik skladatelja Emila Glavnika, v priredbi Vladimirja Mustajbašića. Orkestru bo dirigiral Tomaž Kmetič, pripovedovalec zgodbe in povezovalec koncerta pa bo Jure Sešek, ki si je prav na Studencu prvikrat nadel Krpanov klobuk in v senci studenške lipe segel po mesarici in kiju. Dramatizirana pripoved in glasbena podoba zgodbe si bosta podajali roki, slišali boste lahko, kako znana zgodba zveni skozi bogate melodije.

Martinu Krpanu bodo dodali še nekaj znanih pesmi za otroke, pri katerih bo čudovitemu orkestru pomagalo občinstvo, dirigentska paličica pa bo tokrat obrnjena tudi v drugo smer, h gledalcem, ki bodo postali pevci. Pridejo tudi: Kekec, Mojca, Huda mravljica in »tra-ta-ta« trobenta. Obeta se čudovita glasbena izkušnja, morda vam uspe ujeti tudi melodijo iz kakega slavnega risanega filma. Kdo ve ... Orkester s toliko izkušnjami je lahko poln presenečenj, pa tudi sodelavci Radia Ognjišče jih radi pripravljajo svojim poslušalcem. Lep koncert bo to, prijazen uvod v nove obveznosti, glasbeno slovo od poletja.
Policijski orkester, ta izredna zasedba, ob letošnji obletnici pravi: »S praznovanji se radi ozremo nazaj, pretehtamo izbrane smeri, prevožene ovinke in prečkana križišča ter vidimo pot – zgodbo. Vsakdo ima svojo, tudi Policijski orkester. Iz mnogih osebnih jo že tri četrtine stoletja tkemo v eno, vsem skupno, in – kot že tolikokrat doslej – bi jo radi tudi na tem koncertu delili z vami.«
Že vse od ustanovitve in še zlasti po rojstvu nove države, ko mu je slovenska vlada kot odraz njegove visoke profesionalnosti in državotvorne drže podelila laskavi naziv uradnega protokolarnega orkestra Republike Slovenije, sta rasli njegova kakovost in prepoznavnost, pravi razcvet pa je orkester doživel v zadnjih desetletjih. V tem času je godba prerasla v simfonični pihalni orkester, ki ima danes šestdeset članov.
Otroški program Radia Ognjišče pa že vse od začetka valovanja radia skuša nagovarjati mlado občinstvo, mu pokazati lepoto tega sveta in radost življenja. Verjamemo, da bo ustvarjalcem koncerta na Studencu tudi tokrat to lepo uspelo.