01-fink.jpg

Veliki koncert 

Bernarda Fink in Marcos Fink
ter
Marko Hatlak & FUNtango

petek, 25. avgust 2023, ob 21. uri

Poletno gledališče Studenec

Cena vstopnice |  25 €

Bernarda Fink, svetovno priznana argentinska mezzosopranistka, se prvič predstavlja kot diva argentinskega tanga. Z basbaritonistom Marcosom Finkom in zasedbo pod vodstvom harmonikarskega mojstra Marka Hatlaka slika impresije argentinske dežele skozi oči tamkajšnjih velikanov Astorja Piazzolle, Carlosa Guastavina in drugih. V središču njihovega skupnega izvajanja pa so avtorske skladbe Marka Hatlaka. V zasedbi Marko Hatlak & FUNtango sodelujejo tudi izjemni jazz pianist Marko Črnčec, koncertni mojster Benjamin Ziervogel na violini in Luka Herman Gaiser na kontrabasu. Ekspresivni izvajalci ponesejo poslušalce na čustveno potovanje prefinjenega muziciranja in argentinskega temperamenta.

Bernarda Fink, glas
Marcos Fink, glas
Marko Hatlak, harmonika, vokal

Marko Črnčec, klavir
Benjamin Ziervogel, violina
Luka Gaiser, kontrabas

Foto: Shirley Suarez

Bernarda Fink je svetovno priznana vrhunska mezzosopranistka, rojena slovenskim staršem v Buenos Airesu. Po končanem študiju petja na Visoki šoli za gledališko umetnost Colón, kjer je tudi redno nastopala, in po zmagi na tekmovanju Nuevas Voces Liricas leta 1985 se je preselila v Evropo. Vse od takrat nastopa v prestižnih glasbenih središčih po vsem svetu, kot so Musikverein, Konzerthaus na Dunaju, Concertgebouw v Amsterdamu, Wigmore Hall v Londonu, na festivalih v Salzburgu, Pragi, Tokiu, Berlinu in drugje. Med drugim je nastopala v Kraljevem gledališču v Bruslju, v pariškem gledališču Champs-Élysées in v Carnegie Hallu v New Yorku. Njeni glasbeni partnerji so vrhunski člani Londonskega filharmoničnega orkestra, Dunajske filharmonije, Berlinske filharmonije, Češke filharmonije, Simfoničnega orkestra Bavarskega radia, orkestra iz Clevelanda in Filadelfije in dirigenti, kot so Gardiner, Harnoncourt, Jacob, Muti, Pinnock, Rattle, Sarasate, Gergiev in drugi. O njenem umetniškem delu priča bogata in s številnimi priznanji nagrajena diskografija, med drugim je prejemnica grammyija in nagrade Diapason d'Or, ki jo podeljuje ena najpomembnejših revij za klasično glasbo Diapason iz Francije. Bernarda Fink je tudi prejemnica avstrijskega častnega znaka za znanost in umetnost in častnega naziva Kammersänger ter nagrajenka Prešernovega sklada Republike Slovenije.

Foto: Miha Cerar

Basbaritonist Marcos Fink se je rodil slovenskim staršem v Buenos Airesu. Operni debi je imel leta 1990 v salzburški Veliki festivalni dvorani (Großes Festspielhaus). Od takrat nastopa v operah, na koncertih in recitalih samospevov v dvoranah po vsem svetu (Amsterdam, Paris, Berlin, Bordeaux, Frankfurt, Barcelona, Dunaj, Ženeva, Tokio, Osaka, Lizbona, Ljubljana, Milano, Buenos Aires, Bruselj, Houston idr.) in to pod taktirko uglednih dirigentov (Corboz, Graf, Hager, Lombard, Bychkov, Horvat, Steinberg, Nanut, Shambadal, Jacobs, Lajovic idr.) ter z odličnimi orkestri (Orchestre de la Suisse Romande, Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Strasbourg, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, Concerto Köln, Wiener Symphoniker, Münchner Philharmoniker, Freiburger Barockorchester, Akademie für Alte Musik Berlin idr.). Njegovo vrhunsko umetniško delo je bilo že večkrat nagrajeno – Fink je prejemnik nagrade zlati Orfej, ki jo podeljuje pariška Académie du disque (1998) in BBC Music Award za leto 2010, bil je tudi med nominiranci za ameriško nagrado grammy in BBC Music Award. Marcos Fink je dobitnik nagrade Prešernovega sklada Republike Slovenije za leto 1999.

Koncert je podprlo podjetje Eltekoma, Marko Kotnik s. p.