Bedřich Smetana

Prodana nevesta

Komična opera v treh dejanjih

Najnovejšo režijo opere Prodana nevesta, ki je zaradi svoje priljubljenostitudi del železnega repertoarja na Slovenskem, podpisuje češki režiser JiřiNekvasil.

Lokacija

Poletno gledališče Studenec

Pričetek

petek, 30. avgust 2019, ob 20. uri

Cena vstopnice

25 €

Plačilo

Plačilo je možno le v gotovini. Plačilnih kartic ne sprejemamo.

SNG Opera in balet Ljubljana na Studencu gostuje s komično opero Prodana nevesta skladatelja Bedřicha Smetane na libreto Karla Sabine. Prodano nevesto je režiser Jiři Nekvasil označil kot barvito predstavo polno fantazije. Prodana nevesta je po režiserjevem prepričanju ena najboljših komičnih oper sploh. Dogaja se v stvarnem okolju češke vasi, hkrati je oblikovana kot artistična komedija z veliko stilizacije in gledališke magije. Sam se je trudil, da bi z režijo v predstavo vnesel čim več gledališke igre. Čeprav je Prodana nevesta pogosto razumljena kot folklorna opera, jo sam razume drugače. Komična opera v treh dejanjih Prodana nevesta je krstno izvedbo doživela leta 1866 v Pragi, leta 1894 pa je na odru ljubljanske Opere doživela slovensko premiero. Zadnja postavitev v Ljubljani je bila leta 1998.



Prvo dejanje

Na velikem vaškem trgu ljudstvo praznuje cerkveno proščenje (god zavetnika njihove cerkve). Vsi ljudje iz bližnje in daljne okolice se veselijo, le Marinka in Janko sta kljub svoji ljubezni potrta. Marinkin oče, trdno stoječi gruntar Krušina, je namreč Marinko obljubil za ženo Vašku, sinu petičnega kmeta Tobija Mihe. Janko obupani Marinki obljubi, da je ne bo nikoli zapustil, hkrati pa ji ne izda, ne od kod prihaja ne kdo je v resnici. Potoži ji le, da ga je očetova nova žena spodila od doma. Marinka pove Janku, da bosta prišla še ta dan Vašek in njegov oče Miha k njenim staršem sklenit dogovor o poroki. Mešetar Kecal, ki bi rad čim prej sklenil ženitno pogodbo, že pred njunim prihodom Marinkinim staršem na vsa usta hvali ponujenega ženina. Krušinova vprašata hčer, kaj meni o takšni možitvi. Marinka odločno odkloni vsako misel na poroko s komerkoli razen z Jankom. Mati pritegne Marinki in pravi, da proti hčerkini volji iz te moke ne more biti kruha, vendar ima Kecal pred očmi le kupčijo in svoje odstotke, zato ne odneha. Marinkinemu očetu svetuje, naj stopi v gostilno na pomenek s starim Tobijo Miho, sam pa bo medtem spregovoril z Jankom, da vidi, kaj bi se pri njem dalo doseči s pametno besedo.

Drugo dejanje
Fantje in dekleta iz vasi so zbrani ob pivu, pesmi in plesu v vaški gostilni. Janko zapoje pesem v čast svoji ljubljeni. Šele ko se soba izprazni, se upa prikrasti vanjo nekoliko prismojeni Vašek. Mati mu je doma naročila, naj se prikupi nevesti. Po naključju prva pristopi k Vašku Marinka in ker je fant ne pozna, mu dekle kaj lahko natvezi, kako nezvesta in okrutna je njemu namenjena Marinka. Če jo bo vzel, bo imel ob njej pravi pekel na zemlji. Vašku je nova lepa znanka zelo všeč. Obljubi ji, da bo preklical dogovor o poroki z Marinko, a ko bi rad zapeljivko objel, se mu ta izvije in smeje uide. Medtem pripelje Kecal v gostilno Janka, da bi se na samem pogovoril z njim. Če bi se bil fant pripravljen odreči Krušinovi Marinki, bi mu mešetar na roko odštel tristo cekinov nagrade. Janko, o katerem nihče ne ve, da je v resnici Mihov sin iz prvega zakona in Vaškov polbrat, udari Kecalu v roko, a le s pogojem, da dobi Marinko za ženo samo Mihov sin! Mešetar ne sluti skrite ukane, zato vesel skliče priče in ljudi, vpričo katerih Janko slovesno podpiše pogodbo in prejme denar. Navzoči so nad fantom, ki je za nekaj božjakov prodal svojo nevesto, ogorčeni.

Tretje dejanje
Na praznični dan pride v vas potujoča cirkuška družina in da bi opozorila nase, kar na trgu priredi majhno predstavo. Vašek išče pobeglo ljubico, a kmalu zagleda brhko cirkuško plesalko Esmeraldo in tokrat se zaljubi vanjo. Med predstavo cirkuški ravnatelj izve, da se je igralec, ki naj bi zvečer nastopil preoblečen v medveda, napil. Ravnatelj je v skrbeh, da bi najboljša točka sporeda morala odpasti, takrat pa mu oko obstane na Vašku, ki je natanko take postave, da bi lahko zlezel v medvedji kostum. Brž namigne Esmeraldi, naj fanta s pomočjo svojih čarov pregovori, da bi zvečer nastopil v vlogi medveda. Vašek takoj poskusi s plesalko in ravnateljem medvedji ples. Oče in mati, ki ga s Kecalom iščeta, želita končno skleniti dogovor o ženitvi. Vsi se začudijo, ko se Vašek temu upre in pove, da noče Marinke, ki bi ga menda zadavila in spravila s sveta. Veliko ljubša mu je neznanka, ki mu je zjutraj zatrdila, da bi ga vse življenje ljubkovala. Vtem pristopi prav ona, ki ni nihče drug kot Marinka. Izvedela je, da jo je Janko prodal za tristo cekinov, in ko ji Kecal pokaže še papir z Jankovim podpisom, popolnoma obupa. Vaška se ne brani več, izgovori si le rok za premislek. V ta namen jo drugi pustijo samo. Takrat pride prešerne volje Janko, da bi ji razložil potegavščino s Kecalom. Razžaljeno dekle mu ne pusti do besede. Vozel se razreši, ko Janko razkrije, da je tudi on Mihov sin in da torej s pogodbo ni odstopil pravice do Marinke. Tudi oče Miha mora potrditi resnico in ko Marinka sprevidi, da je Janko ni izdal, mu vesela pohiti v objem. Opeharjenemu Kecalu se vsi smejijo. Iz cirkusa prilomasti pobegli medved, v resnici preoblečeni Vašek, ki ga osramočena mati odpelje domov. Miha stisne roko najdenemu sinu, Krušinova dva pa privolita v poroko med Marinko in Jankom. Nazadnje torej zmaga prava ljubezen.

Ustvarjalci predstave

Glasbeni vodja in dirigent David Švec
Režiser Jiří Nekvasil
Scenograf Daniel Dvořák
Kostumografinja Sylva Zimula Hanáková
Oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak
Koreograf Lukas Zuschlag
Dramaturginja Tatjana Ažman
Lektorica Nevenka Verstovšek
Zborovodja Željka Ulčnik Remic
Koncertni mojster Igor Grasselli

 

Igralska zasedba

Krušina Slavko Savinšek
Ljudmila Rebeka Radovan
Marinka Mojca Bitenc k. g.
Miha Zoran Potočan
Hata Mirjam Kalin
Vašek Andrej Debevec
Janko Branko Robinšak
Kecal Peter Martinčič
Cirkuški ravnatelj Aljaž Žgavc
Esmeralda Norina Radovan
Indijanec Rok Bavčar
Plesalci in otroka ter zbor, balet in orkester SNG Opera in balet Ljubljana

Comments powered by CComment

© 2020 Studenec. All Rights Reserved. Powered by oblikovalnica