Vokalno-instrumentalni koncert

OPERNA FANTAZIJA

Lokacija

Cerkev sv. Lenarta na Krtini

Pričetek

četrtek, 31. maj, ob 21. uri

Cena vstopnice

Prostovoljni prispevki!

Koncert Operna fantazija bo prežet z motivi in napevi znanih oper skladateljev Giuseppeja Verdija, Georga Frederica Händla, Pietra Mascagnija in Georgesa Bizeta. Večina znanih motivov se bo zaslišala v virtuozni preobleki v izvedbi Mihe Kosca na klarinetu in Teje Komar na klavirju. Spevnejši del in izvirni operni ambient pa bo poslušalcem pričarala sopranistka Nina Kompare Volasko.

Kako klarinet, sopranski glas in klavir zazvenijo skupaj bo ob zaključku koncerta povedal Franz Schubert s svojo mojstrovino Pastir na skali, D. 965 z izvirnim nemškim naslovom »Der Hirt auf dem Felsen«. Povezovala bo Ajda Sokler.

Miha Kosec
Miha Kosec
Miha Kosec
Miha Kosec
Klarinet

Miha Kosec je klarinet začel igrati z osmimi leti pri prof. Karlu Leskovcu na Glasbeni šoli v Mengšu. Leta 2004 je šolanje nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Aljoši Deferriju. Od leta 2008 do 2015 je študiral na Univerzi Mozarteum Salzburg v razredu nekdanjega solo klarinetista Berlinske filharmonije, prof. Aloisa Brandhoferja, kjer je januarja 2013 z odliko diplomiral in junija 2015 z odliko zaključil magistrski študij. Svoje znanje je izpopolnjeval pri profesorjih največjih evropskih orkestrov in mednarodnih solistih kot so Calogero Palermo, Wenzel Fuchs, Matthias Schorn, Olivier Patey, Mate Bekavac, Luigi Magistrelli, Robert Spring, Gaspare Buonomano, Jože Kotar...

Je dobitnik 1. nagrade Mednarodnega tekmovanja solistov INTERMUSICA Birkfeld 2014, 1. nagrade na Mednarodnem tekmovanju klarinetistov v Krškem ter dobitnik 2. nagrade na Mednarodnem tekmovanju klarinetistov v Carlinu v Italiji. Bil je polfinalist Mednarodnega tekmovanja in festivala Praška pomlad ter polfinalist Mednarodnega tekmovanja klarinetistov »Jacques Lancelot« v francoskem Rouenu. Je dobitnik dveh zlatih plaket na državnih tekmovanjih TEMSIG ter prejemnik posebne nagrade Društva slovenskih skladateljev. V študijskem letu 2011/2012 je bil prejemnik nagrade in štipendije Hüblovega sklada Univerze Mozarteum Salzburg.

Kot komorni in orkestrski glasbenik je sodeloval z mednarodno priznanimi glasbeniki kot so dirigenti Mario Venzago, Hans Graf, Simone Fontanelli, pianisti Pavel Gililov, Konstantin Bogino, Alexey Zuev, violinist Pavel Vernikov, violisti Vladimir Mendelssohn, Thomas Riebl, čelist Alexander Chaushian, klarinetista Wenzel Fuchs, Andreas Schablas in drugimi. Bil je član komornih orkestrov Festival Oper im Berg Salzburg, Theater im Kunstquartier ter opernega festivalnega orkestra Gut Immling in je 1. klarinetist orkestra Bläserphilharmonie Salzburg.

Je ustanovitelj skupine Slovenski Klezmer Band. Od leta 2016 vodi Godbo Tuhinjska dolina, v letošnjem šolskem letu pa poučuje klarinet in komorno igro na glasbenih šolah v Kočevju in Litiji.

Nina Kompare Volasko
Nina Kompare Volasko
Nina Kompare Volasko
Nina Kompare Volasko
Sopran

Nina Kompare Volasko je po končanju šolanja na SGBŠ, kjer je bila dobitnica Škerjančeve nagrade za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju SGBŠ, kot varovanka Ustanove Gallus in štipendistka Ministrstva za kulturo RS  študij petja nadaljevala na Birminghm Conservatoire v Veliki Britaniji in z odliko (1st class) diplomirala leta 2002. Dve leti kasneje je zaključila podiplomski študij na Kraljevem glasbenem konservatoriju v Bruslju. Zaključila je tudi študij angleškega ter latinskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih K. Widmerja, L. da Lisija, A. Burgstallerja, J. Streetsa, D. Jones, R. Millerja, C. Ritterja, B. Schlick in U. Reinemanna.

V času študija je nastopila v različnih opernih vlogah (Harry v Albert Herring, Sesto v Giulio Cesare, Susanna v Le nozze di Figaro, Drusilla v L’incoronatione di Poppea,  Pamina v Die Zauberflöte ter sodelovala v opernih scenah kot Marzelinne v Fidelio, Alice v Falstaff, Anne v Rake's Progress).

Kot koncertna pevka je nastopila na odrih v Veliki Britaniji, Italiji, Nemčiji, Belgiji, Kanadi, ZDA, Švici, na Nizozemskem ter na Švedskem.

Sodelovala je z različnimi orkestri, med drugim s Simfoniki RTVS, z Revijskim orkestrom RTVS, Big Bandom RTVS, s City of Birmingham Symphony Orchestra, BC Contemporary Ensemble, BC Wind Ensemble, z Mendelssohn Strings, s simfoničnim orkestrom Cantabile ter s komornimi ansambli kot so Gaudeamus, Val Camerata in Capella Carniola. Nastopila je na različnih festivalih: Mladi umetniki pod Vitrancem, Accademia Europea di musica antiqua Bolzano, Printemps musical de Silly, Feesten van Gent in Festival Brežice.

Za arhiv Radia Slovenija je posnela vrsto pesmi s pianisti Erikom Šulerjem, Maud van Thienen, Denysom Masliukom in Klemnom Golnerjem. S ciklusom pesmi Quand la lune danse je sodelovala pri zgoščenki sodobne komorne glasbe priznanega belgijskega skladatelja Jana Van Landeghema, ki je izšla leta 2006 ( Pavane Records). Leta 2008 je izšla njena zgoščenka slovenskih ljudskih pesmi Sijaj mi, sončece (ZKP RTVS).

Nina Kompare Volasko poučuje petje na Glasbeni šoli Logatec in na Glasbeni matici Ljubljana, kjer je vodja Pevske šole Glasbene matice. V preteklosti je poučevala petje na GŠ Koper, Gimnaziji Koper ter vokalno tehniko na Akademiji za glasbo. Kot pevska pedagoginja redno sodeluje z različnimi pevskimi zbori ter vodi strokovne in izobraževalne pevske seminarje (sodelovala je tudi z Zavodom za šolstvo RS in JSKD).

Teja Komar
Teja Komar
Teja Komar
Teja Komar
Klavir

Teja Komar se je rodila 1. 8. 1997 v Ljubljani. S šestimi leti je začela z igranjem diatonične harmonike v Glasbeni šoli Roberta Stoparja pri prof. Tomažu Jemcu, nadaljevala pri prof. Cirilu Spruku, devetletno šolanje pa zaključila pri prof. Robertu Stoparju.

Z desetimi leti se je vpisala na ure klavirja v Glasbeno šolo Domžale v razred prof. Martine Golob Bohte. Leta 2012 je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, smer Glasbeni stavek, v razredu prof. Črta Sojarja Voglarja. Leta 2014 je začela z igranjem saksofona v Glasbeni šoli Domžale v razredu prof. Lovra Ravbarja.

V letu 2016 je uspešno opravila sprejemni preizkus na Akademiji za glasbo, kjer trenutno obiskuje 2. letnik Kompozicije v razredu prof. Marka Mihevca. 

Leta 2018 je na državnem tekmovanju Temsig osvojila 1. nagrado ter zlato plaketo iz discipline Solfeggio.

Galerija

Comments powered by CComment