Koncert

KOMORNI ZBOR ORFEJ

Festival bo slavnostno odprl evropski poslanec Lojze Peterle
Koncert bo povezoval Igor Velše

Lokacija

Cerkev sv. Lenarta na Krtini

Pričetek

sobota, 26. maj, ob 21. uri

Cena vstopnice

Prostovoljni prispevki!

Komorni zbor Orfej iz Ljutomera je leta 2014 praznoval 25-letnico delovanja. Od leta 1994, ko je zbor k sodelovanju povabil priznani slovenski zborovodja, profesor Janez Bole, ki je bil umetniški vodja nekaj najvidnejših vokalnih zasedb v Sloveniji (Slovenski oktet, APZ Tone Tomšič, Slovenski madrigalisti), je zbor nastopal tudi pod imenoma Slovenski madrigalisti in Gallus Singers.

Zbor deluje pod umetniškim vodstvom Andraža Hauptmana in Romane Rek.

Orfej je v okviru koncertnih turnej, tekmovanj in festivalov koncertiral na številnih domačih in tujih odrih: na Hrvaškem, Madžarskem, Poljskem, v Avstriji, Belgiji, Belorusiji, Češki republiki, Franciji, Italiji, Makedoniji, Nemčiji, Srbiji, Španiji, Romuniji in Švici.

Pred časom je Orfej premišljeno stopil tudi na tekmovalne zborovske odre. Številna priznanja in nagrade ga uvrščajo med vidnejše zborovske zasedbe v Sloveniji. To je zbor leta 2010 potrdil tudi na najvišjem državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem v Mariboru, na katerem je Orfej osvojil zlato plaketo, drugo mesto med mešanimi zbori in tretje v absolutni konkurenci.

Oktobra 2015 se je Orfej udeležil Mednarodnega zborovskega tekmovanja Varsovia Cantat na Poljskem. Osvojil je prvo nagrado in s tem zlato diplomo in kipec Zlata lira.

Leta 2016 je Orfej na Naši pesmi, tokrat pod vodstvom dirigenta Andraža Hauptmana, s 94,3 točke ponovno osvojil zlato plaketo, ob tem pa prejel še priznanje za absolutno tretje mesto, priznanje za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe od 1995 do danes (Uroš Krek: Vester, Camenae).

Na tekmovanju je naš dirigent osvojil tudi priznanje zborovodji za najboljšo izbiro sporeda. Na tekmovanju Ohrid Choir Festival v Makedoniji, je avgusta 2016 Orfej osvojil 1. nagrado in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisane v času renesanse (za skladbo Zefiro torna Claudia Monteverdija).

Novembra 2016 je Orfej v združenem zboru, ki so ga sestavljali še pevci Komornega zbora Hugo Wolf in Fiero Spirito iz Maribora, nastopil na koncertu Andrea Bocellija v razprodani dvorani Stožice v Ljubljani.

Galerija

Comments powered by CComment