Program 17. Kulturni poletni festival Studenec 2017

DIVJI LOVEC

DIVJI LOVEC

Avtor: Fran Saleški Finžgar

Domača gledališka predstava

PREMIERA: petek, 21. julij 2017, ob 21. uri
Poletno gledališče Studenec

... več

NABUCCO

NABUCCO

Opera

sobota, 24. junij 2017, ob 21. uri
Poletno gledališče Studenec

... več

VERONIKA DESENIŠKA

VERONIKA DESENIŠKA

Muzikal - ODPOVEDANO!

sobota, 17. junij 2017, ob 21. uri
Poletno gledališče Studenec

... več

MAMMA MIA

MAMMA MIA

Muzikal

petek, 2. junij 2017, ob 21. uri
Poletno gledališče Studenec

... več

Nekdanji komorni zbor Domžale

Nekdanji komorni zbor Domžale

Koncert ob 70-letnici dirigenta Karla Leskovca

nedelja, 21. maj 2017, ob 21. uri
Cerkev sv. Lenarta na Krtini

... več

SLOVENSKI CITRARSKI KVARTET

SLOVENSKI CITRARSKI KVARTET

Koncert

petek, 26. maj 2017, ob 21. uri
Cerkev sv. Lenarta na Krtini

... več

17. Kulturni poletni festival Studenec

alojz strazar

Na pragu novega festivala nas navdušuje tako izbor letošnjih prireditev kot tudi pogled na okolico, ki dobiva prijetno podobo urejene in prijazne vasi. Letos mineva 730 let od prve omembe zaselka Studenec. Vedno bolj smo lahko zadovoljni, da se kraj prijetno razvija in da je obiskovalcem poleg kulturnih prireditev omogočen tudi izjemno lep pogled na poletno gledališče ter na veličastne kamniško-savinjske planine. V neposredni bližini poletnega gledališča stoji tudi nov Dom krajanov, kjer ima svoje domovanje gasilsko društvo in druga društva krajevne skupnosti Krtina.

Po najboljših močeh urejujemo poletno gledališče in okolico za dobro počutje krajanov in obiskovalcev festivala. Na novo zgrajen oder omogoča izvedbo vse bolj zahtevnih domačih in gostujočih prireditev, kot so muzikali ter gledališke in operne predstave. Srčno želimo tudi v bodoče našim obiskovalcem omogočiti užitke v dobrih kulturnih dogodkih, ki navdušujejo, imajo močno sporočilnost, predvsem pa so vredni ogleda.

Kar nekaj razlogov je, da se posebej veselimo letošnjega programa festivala. Krtinska cerkev bo gostila dva odlična koncerta, na poletnem odru pa bomo predstavili dva muzikala, Mamma mia! in Veronika Deseniška. Ljubljanska operna hiša po tridesetih letih spet gostuje v našem gledališču s svetovno znano Verdijevo opero Nabucco.

Naši igralci so navdušeni in veseli zaradi letošnje izbire gledališke predstave Divji lovec. Napisal jo je F. S. Finžgar, pisec romanov, gledaliških besedil, številnih črtic in pesmi, v času svoje največje ustvarjalnosti. Naša uprizoritev je namenjena njemu v spomin kot pisatelju in duhovniku, ki je z besedo, dušo in srcem branil ljudske navade, običaje in še posebej slovenski jezik pred tujimi vplivi, ki so že v njegovem času ogrožali ljudsko pesem in govorico. Ob 55. obletnici smrti F. S. Finžgarja se želimo s predstavo pokloniti njegovemu obsežnemu pisateljskemu opusu in skrbi za obstoj slovenske ljubiteljske kulture. Pisatelj je vse življenje s pisano besedo slavil ljudskost in izvirnost z namenom, da se Slovenci tega ne bi nikoli sramovali. Morda je še čas, da se dvignemo, hodimo pokonci in zravnano, da ne bi bil pisateljev trud popolnoma zaman.

Lojze Stražar

Dobrodošli na Studenec, v poletni hram kulturnih presežkov!

td11

Vsako leto mi je v veliko veselje naš domžalski poletni festival Studenec, ki priča o kulturni razsežnosti naših krajev. Pred vrati je že 17. Kulturni poletni festival Studenec 2017, zanos ustvarjalcev Kulturnega društva Miran Jarc – Škocjan pa ni prav nič manjši, kot je bil na začetku njegove poti.

Ponosen sem, ko listam obsežen program letošnjega festivala, ki že tradicionalno obsega tako glasbene koncerte, muzikale, tuje goste in domačo gledališko stvaritev. Letos si bomo ogledali ljubezensko igro s petjem Divji lovec, katere se izredno veselim. Želel bi si ogledati tudi enega od muzikalov, morda Veroniko Deseniško, kjer je v ospredju boj za oblast, politične spletke, vstaja ljudstva in resnična nesmrtna ljubezen med Veroniko in Friderikom. Že vrsto let prihajam na predstave v poletno gledališče Studenec in nikoli še nisem odšel razočaran. Prepričan sem, da bo tako tudi letos in ponosni smo lahko, da v naši občini živijo tako nadarjeni ljudje. Ponosni pa smo tudi, da k nam prihaja gostovat SNG Opera in balet Ljubljana, ki nam bodo 24. junija odpeli Verdijevo opero Nabucco. Čeprav nisem veliki poznavalec oper, pa se še iz časov glasbenega pouka na Gimnaziji Poljane spomnim, da gre za eno izmed najpomembnejših opernih del svetovne zgodovine. Biblijska starozavezna zgodba govori o voditelju z družinskimi težavami in njegovem boju proti izraelskemu narodu. To bo večer, ki bo zopet privabil številne obiskovalce izven naše občine, kar samo priča o tem, kakšen ugleden sloves ima sam festival.

Čaka nas izjemno zanimivo ljubezensko poletje, polno kulturnih presežkov, čustvenih trenutkov in izjemne glasbe. Zahvaljujem se vsem članom Kulturnega društva Miran Jarc – Škocjan in predvsem predsedniku Alojzu Stražarju za izjemno delo, ki ga opravljate! Želim si, da vam nikoli ne bo zmanjkalo energije in delovnega zagona za ustvarjanje nepozabnih dogodkov, ki smo jih deležni vsi ljubitelji kulture.

Župan
TONI DRAGAR

Vpišite e-mail naslov za svoj račun. Poslana vam bo potrditvena koda. Ko boste prejeli kodo za preverjanje, boste lahko izbrali novo geslo za vaš račun.